Osem.forumms.net
Selamat datang ke
Osem Forum Komuniti!

Sila klik Login untuk masuk atau
klik Register untuk pendaftaran baru.
Latest topics
» New Release (Daily Update)
Mon Jul 25, 2016 10:46 am by bayu_inzaghi

» Trumbo (2015)
Fri Jul 15, 2016 7:12 am by bayu_inzaghi

» Solace (2015)
Thu Jul 14, 2016 10:36 am by bayu_inzaghi

» Courage (2015)
Tue Jul 12, 2016 7:50 pm by bayu_inzaghi

» Ronaldo (2015)
Mon Jul 11, 2016 7:22 am by bayu_inzaghi

» The Witch (2015)
Sat Jul 09, 2016 10:20 pm by bayu_inzaghi

» Jeruzalem (2015)
Sat Jul 09, 2016 12:37 am by bayu_inzaghi

» Intruders (2015)
Fri Jul 08, 2016 12:40 am by bayu_inzaghi

» Moonwalkers (2015)
Thu Jul 07, 2016 11:03 am by bayu_inzaghi

May 2018
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Calendar Calendar


[Tutorial] Update IDM

Go down

[Tutorial] Update IDM

Post by Jiwa Spammer on Sat Jun 09, 2012 11:38 am

Berdasarkan pemerhatian saya, ramai pengguna internet kt Malaysia ni yg gunakan IDM (Internet Download Manager) utk download movie, software, game dan macam2 lagi. Tapi masih ramai juga yg tak tahu cara utk update IDM dgn betul supaya tak di'blacklisted' oleh IDM tu sendiri.Kt sini saya nak kongsi skit cara2 utk update IDM ni.

Kenapa perlu update IDM?
Ada byk sebab kenapa kita perlu update IDM. Sama macam kita update software antivirus yg kita pakai tu. Salah satunya sebab versi IDM terbaru adalah lebih stabil, ada byk 'bug' yg telah di'fixed'kn, compatible dgn lagi byk file sharing site (rapidshare, hotfile, fileserve & dll).


Mesti ramai yg tak boleh nk update secara direct macam screenshot kt atas tu kn? Ikut je tutorial kt bawah ni step by step.

1. Mula2 korg bukak dulu laman web Official IDM Homepage ni. Pastu download link yg pertama
(yg ada ikon macam gamba kt bawah ni)


2. Download PATCH kt SINI. (sila pastikan antivirus anda ditutup utk sementara waktu).
3. Install IDM macam biasa. PERHATIAN Masa dah nk habis install tu JANGAN klik FINISH terlebih dulu. (ni step yg paling penting, kalau korg klik finish confirm kena blacklist nanti)


4. Bukak patch yg korg baru download tadi macam gamba kt bawah ni. Klik PATCH.


5. Masa korg klik PATCH tu akan keluar pop up macam gamba kt bawah ni. Cari destination folder IDM (folder korg install IDM tu), contoh macam C:\Program Files\Internet Download Manager) pastu klik je kt IDMan.exe.
Rujuk gamba kt bawah ni.



6. Lepas tu dia akan automatik patch IDM korg. Bila dah complete patch tu dia tulis *PATCHING DONE* macam gamba kt bawah ni.


7. Lepas tu baru la korg klik FINISH.


8. Lepas klik finish tu akan keluar pop up yg suruh korg reboot pc macam gamba kt bawah ni. Save dulu mana2 kerja korg, lepas tu klik OK utk restart.


9. Dah habis restart..Tadaa! IDM versi terbaru siap utk digunakan.
avatar
Jiwa Spammer
Osem Member
Osem Member

Posts : 247
Treasure : 288
Reputation : 9
Join date : 31/05/2012
Location : Bumi Tuhan

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum